OpenStreetMap

Mursti's Diary

Recent diary entries

Degree widths on different latitudes

Posted by Mursti on 9 September 2009 in English.

I like statistics. Most OSMians seem to prefer maps but I like to see a number :)

How many percents of street kilometers in Helsinki have lit -tag? How many kilometers of lit ways in Helsinki does OSM have? Does this percentage vary between suburbs? Which suburb needs most work (has smallest percentage)? ...

In order to answer these questions I need to be able to calculate the length of a way. In order to do that I need to know how many meters is a (for instance) 0.00345 degrees latitudial and 0.00634 longitudial difference. How can I find that out?

Wikipedia to the rescue! http://en.wikipedia.org/wiki/Geographical_coordinates has a handy formula for calculating longidutial degrees width in different latitudes. After some head scratching I was able to hammer down this peace of python:

def lon_length(latitude):

PR=6356752.3142 # Polar radius
ER=6378137.0 # Equtorial radius
lat=math.radians(latitude)
# http://en.wikipedia.org/wiki/Geographic_coordinate
return math.pi*(\
math.cos(lat)*math.sqrt(((math.pow(ER,4))*(math.pow(math.cos(lat),2))+\
(math.pow(PR,4))*(math.pow(math.sin(lat),2)))/\
(math.pow((ER*math.cos(lat)),2)+\
pow((PR*math.sin(lat)),2))))/180

After this and some other easier and less interesting functions I now have means to measure way lengths :) Hopefully this proves useful.

JOSM 1981 difficulties with Debian Lenny

Posted by Mursti on 2 September 2009 in English.

I run Debian Lenny and Java that comes with it - which is not Sun's Java. After upgrading JOSM to 1981 I encountered strange problem: edit area stays white and don't show anything to draw at. But if I fiddle with "height" slider I get to see the data I downloaded but from so high it's useless. On Debian Squeeze (my laptop) JOSM 1981 works just fine.

Luckily the first thing I wanted to do was add swedish name to a street. That could be done with white screen too: first you select the street by it's finnish name and then you add the swedish name and then upload it. Everyhing works fine except showing the map to work with :)

I need to downgrade to JOSM 1788 which I worked with before 1981.

UPDATE: Fabi2 filed a bug 12 days ago http://josm.openstreetmap.de/ticket/3313

Kuinka generoida poly -tiedosto Helsingistä?

Posted by Mursti on 27 May 2009 in Finnish (Suomi). Last updated on 9 September 2009.

Minun piti jo viime viikolla yrittää tehdä Helsingistä oma polygon jotta voisin tehdä bussipysäkkilistan vain Helsingin bussipysäkeistä. Olin kyhäillyt python-skriptin jolla parsin maatiedostoa ihan onnistuneesti ja sain generoitua ratikkapysäkkilistan mutta minulta puuttui vielä polygoniin kuulumisen testaus. Törmäsin shapely -moduliin ja sainkin sen toimimaan ok testiaineistolla mutta sitten tulin järkiini ja latasin osmosiksen. Ei kai kaikkea kuitenkaan tarvitse tehdä itse :) Tänään ryhdyin sitten tuumasta toimeen mutta törmäsin heti puuttuvaan poly-tiedostoon. osmosis ei antanutkaan polygonia pelkällä boundary -relaatiolla :( Hetki piti taas kaivella Wikiä kunnes löysin poly-tiedostoformaatin kuvauksen.

Hauskin vaihe oli kuitenkin vielä tulossa: poly -tiedoston vääntäminen boundary-relaatiosta. Periaatteessa homma on ihan yksinkertainen. Luetaan boundary -relaatioon kuuluvat way:t (4 kpl) ja noihin way:ihin kuuluvat nodet ja otetaan node:itten lon ja lat talteen. Aluksi sain kuitenkin vain osan Helsingistä tällä tavoin (vajaa 100 ratikkapysäkkiä puuttui). Sitten hoksasin että boundary-relaatiossa way:t eivät ole "maantieteellisessä" järjestyksessä. Polygonia luotaessa mennään kuitenkin lon/lat järjestyksessä ja jos rajasegmenttien järjestys ei ole oikea tulee siksakkia ja osa Helsingista rajautui pois. No, JOSM:illa katselin rajaa ja sain selville segmenttien järjestyksen (2-1-3-4). Samalla havaitsin että segmentti 3 (seutukuntaraja) kulki eri suuntaan kuin 3 muuta segmenttiä. Ilmeisesti tämäkin seikka rajasi Helsingistä palan pois.

Lopuksi kun viimein kuvittelin saaneeni nodet oikeaan järjestykseen ähräsin vielä melkein tunnin kun epähuomiossa vaihdoin koordinaatit järjestykseen 'latitude', 'longitude' ja sain tuloksena vain tyhjän osm-tiedoston. Oikea järjestys on siis 'longitude', 'latitude'! Suomen maatiedostosta ei kovin hevillä löydy aluetta joka sijaitsee 25 astetta pohjoista leveyttä ja 60 astetta itäistä pituutta seutuvilla - kyseinen alue sijaitsee jossakin Persianlahden tietämissä :)

Nyt minulla kuitenkin on ihan oikea helsinki.poly -tiedosto. Pitäisi varmaan laittaa se talteen jonnekin.

JOSM 1566: Kolme kertaa sama viesti

Posted by Mursti on 18 May 2009 in Finnish (Suomi). Last updated on 2 September 2009.

Jostakin syystä onnistuin uploadaamaan kolme changesettiä samalla commit-viestillä. Ekan kerran jälkeen harmittelin hieman mutta annoin olla kun kyseessä oli vain pysäkkipäivityksiä ja laitoin koneen nukkumaan (en sammuttanut JOSM:ia). Eilen kun sitten lisäsin Kirkniemen kartanon trackin olin jo unohtanut koko ongelman ja tyytyväisenä vain painoin C-S-U ja Enter: Taas "Lisätty Aktia -pankki": Argh!

*Päivitys1*:

Asensin JOSM 1566 myös toiseen koneeseen. Tällöin havaitsin että commit-viesti syötetään jo samassa ikkunassa kuin missä muutokset luetellaan. Mutta pelkkä Enterin painaminen ei kuitenkaan riitä sillä JOSM ei näyttäisi hyväksyvän tyhjää commit-viestiä. "Lisätty Aktia -pankki" oli siis jäänyt jonnekin talteen :| Tiedä sitten onko tämä hyvä ominaisuus - kyllä jokaisella changesetillä pitäisi olla edes auttavasti "kuvaava" kuvaus jotta listasta voisi poimia sen todennäköisimmän/todennäköisimmät changesetit...

*Päivitys2*:

Nyt on taas pari committia lisää alla ja voidaan todeta että JOSM ottaa pohjaksi edellisen commit-viestin. Jos ei siis ole tarkkana voi epähuomiossa lähettää edellisen commit-viestin uudelleen. Käytettävyyshuononnus minulle :( Ymmärrän kyllä että commitin sisällön katseleminen on hyödyllistä kun yrittää keksiä siitä jotain lyhyttä mutta kuvaavaa (töissä tulee käytettyä aika usein käytettyä svn diffiä svn commitin _jälkeen_) joten kuvauksen syöttövaiheen yhdistäminen commitin sisällön kanssa samaan ikkunaan on periaatteessa puolustettavissa. Mutta miksi ihmeessä edellinen commit-viesti pitää olla esisyötettynä? Eikö sitä saisi tehtyä aktiiviseksi valinnaksi esim. siten että vasta nuolinäppäin alaspäin toisi valinnan tekstilaatikkoon? Täytyy yrittää seurata asiaa.

Kuntaluettelo on "public domain"

Posted by Mursti on 7 May 2009 in Finnish (Suomi). Last updated on 2 September 2009.

Viime päivinä minua on kovasti askarruttanut kuntaluettelon tekijänoikeudellinen asema. Wikipediassa on olemassa kuntaluettelo mutta siellä ei mitenkään selvitetä kuinka se sinne on joutunut. Jos se on sellaisenaan kopioitu Kunnat.net -palvelusta on kyseessä tekijänoikeuslain rikkomus. Mistä voisi siis saada tietää varmasti kaikki Suomen kunnat vuonna 2009 ilman että luettelosuoja iskee?

Osoittautui että kaikki tarvittava tieto löytyy Suomen Säädöskokoelmasta joka sähköisessä muodossa löytyy http://finlex.fi -palvelusta! Tekijänoikeuslain 9§:n ensimmäinen momentti eksplisiittisesti toteaa että "Tekijänoikeutta ei ole: 1) lakeihin ja asetuksiin; 2) muihin Suomen säädöskokoelmasta annetun lain ja ministeriöiden ja muiden viranomaisten määräyskokoelmista annetun lain mukaan julkaistaviin päätöksiin, määräyksiin ja muihin asiakirjoihin;". Ja vaikka pykälän toinen momentti sanoo : "Mitä ensimmäisessä momentissa säädetään, ei koske itsenäisiä teoksia, jotka sisältyvät tarkoitettuihin asiakirjoihin" niin tämä ei ole ongelma sillä luettelo ei ole teos. (Kartta sitä vastoin on joten niitä ei luultavasti voisi sellaisenaan kopioida)

Suomen kunnat 2009 saa (periaatteessa) helposti selville katsomalla vuoden 2008 tilannetta 'Suomen Säädöskokoelma 2007' N:o 1497-1503 vihkosesta numeroa 1503 joka luettelee Suomen kuntien veroprosentit. Tuosta saadaan selville että vuonna 2008 Suomessa on ollut 415 kuntaa mikä täsmää myös Kuntaliiton laskujen kanssa. Tämän jälkeen voidaan käydä kaikki Suomen Säädöskokoelmat läpi parilta viime vuodelta ja etsiä kaikki kuntaliitospäätökset. Näin siis periaatteessa saadaan selville kuinka monta kuntaa Suomessa tänä vuonna on :)

Voin siis hyvin mielin käyttää Wikipedian kuntaluetteloa varmana siitä että mitään tekijänoikeusongelmia ei myöhemmin ilmene.

Mitä kuntaluettelolla voisi nyt siis tehdä?

1) Miltä kunnilta puuttuvat rajat (melkein kaikilta)
2) Miltä kunnilta puuttuvat keskuspisteet ie. kohdat mihin kunnan nimen vieressä oleva musta pallura voidaan laittaa.

Kohta 2 täytyisi yrittää hoitaa kuntoon ASAP - rajojen kanssa menee luultavasti vielä pitkään...

Bussien jälestäminen on huvittavaa

Posted by Mursti on 4 May 2009 in Finnish (Suomi). Last updated on 2 September 2009.

Vanhana bussikuskina toki nautin kovasti ihan vain paikasta toiseen tapahtuvasta ajelusta. Kenties siinä työssä kehittyi myös "vaistoja" joista on nyt hyötyä kun pitää yrittää päätellä että missä ihmeessa se päättäri on, kuinka ihmeessä jostakin kannattaisi ajaa jne.

Omituiselta se joka tapauksessa kuitenkin tuntuu - kaikki tarvittavat tiedot ovat aikataulukirjassa jota HKL jakaa jokaisessa toimipisteessään ja kerran vuodessa jopa toimittaa sen kotiin. Mutta vaikka HKL tietoa jakaakin on se rinnastettavissa lähinnä Itellan postinumeroluetteloon. Molempia palvelujatuotava taho jakaa mutta molempia koskee myös luettelosuoja (ja reittikartat ylittävät luultavasti myös teoskynnyksen) eli niiden tiedot eivät ole sellaisenaan vietävissä Karttaan. Ainoa varmasti laillinen mahdollisuus on kytätä busseja ja pysäkkejä.

Olisi ehdottoman kannatettavaa että HKL ja YTV joko

i) lisensoisivat ainakin reitti- ja pysäkkitiedot liberaalisti
ii) itse veisivät ja ylläpitäisivät tiedot Kartassa - tähän voi mennä vielä muutama hetki...

Josmin päivittämisen tärkeydestä

Posted by Mursti on 28 April 2009 in Finnish (Suomi). Last updated on 2 September 2009.

Lisäsin juuri Lintusuontien puuttuneet osat Karttaan. Tein tämän jo kerran aiemminkin (gps -jäljenkin latasin jo viikko sitten). Tuolloin minulta jäi huomaamatta että Josm 1526 oli lakannut toimimasta API 0.6:lla. Päivitin aivan tyytyväisenä tekemäni muutokset ja kuvittelin päivittämisen onnistuneen kun mitään virheilmoituksia ei näkynyt.

Vasta kun nyt viikonloppuna tekemäni muutokset eivät millään tulleet näkyviin aloin epäillä että jotain oli pielessä ja tulin myös lukeneeksi loppuun mitä Josm sanoo kun sen avaa - siellähän se seisoi: API 0.6 vaatii Josm 1529:n.

Päivittämisen jälkeen sain viimein vietyä kahden viime viikonlopun muutokset Karttaan.