OpenStreetMap logo OpenStreetMap

Найчастішим запитанням, з яким до мене звертаються різні перехожі – «як пройти за якоюсь адресою» та «який це номер під’їзду». Іноді складність пошуку правильного під’їзду можна спостерігати серед працівників служб доставки. Одна справа – знати тільки свій район, інша справа – охопити знаннями декілька міст.

Потреба в швидкому пошуку того чи іншого під’їзду має велике значення в різноманітних сферах: нерухомість, служби доставки, екстрені служби (швидка, пожежна, газова), таксі, поштові служби. Це може бути навіть корисно безпосередньо вам, коли ви йдете в гості до когось.

Так, бізнес має можливість створювати для власних потреб необхідні додатки для демонстрації потрібних даних. Єдине, це питання у підтримці окремого софту, його наповненні та актуалізації. А зважаючи на світові коливання останніх років (COVID-19, військові дії, кризи) – ринок потрібних додатків може швидко змінюватися, старі компанії зникають, з’являються нові і так нескінченно.

Тому довіру викликають відкриті продукти, які на ринку вже багато років і являють собою агрегатори різноманітних геопросторових даних. І чим детальніший і глибший кожен шар даних – тим краще і точніше. Особливо це стосується так званої «останньої милі».

І саме входи до будівель, номери під’їздів багатоквартирних будинків, перелік квартир в кожному під’їзді є одними з найзапитуваніших даних останніх років. Тож їх потреба у використанні неминуча.

Основним інструментом та агрегатором різноманітних геопросторових даних для потреб мікромапінгу є OpenStreetMap. Будучи відкритою платформою майже будь-яких даних та відповідаючи трьом основним критеріям даних «імпорт/експорт/відтворення» - все більше користувачів звертають увагу саме на OSM.

В даному випадку входи, під’їзди та їх нумерація не стали винятком для використання. І їх поява – це лише питання часу.

Загалом в Україні нанесено на OSM 30243 під’їзди (входи) до будинків у вигляді точок.

Декілька основних міст по кількості:

Місто Кількість
Маріуполь 5306
Київ 4934
Львів 3921
Чернівці 1027
Харків 823
Одеса 752
Черкаси 376
Ужгород 319
Івано-Франківськ 315
Кривий Ріг 196
Дніпро 109

Для додавання нових під’їздів достатньо лише вашого бажання та трохи вільного часу.

Отримати інформацію про під’їзди та їх порядкові номери можна проходячи поряд. Десь її записати, сфотографувати, занотувати в смартфон або запам’ятати. А далі внести в OpenStreetMap через програму-редактор мапи. За декілька хвилин після публікації вами даних, ця інформація буде доступна всім. Трохи пізніше інформація потрапить і до мобільних додатків та навігаторів, які використовують дані OSM.

Бажаєте підвищити планку? Хочете урізноманітнити збір даних під час ваших прогулянок, перетворити його на гру чи змагання з самим собою – окрім додавання під’їздів та їх номерів, додавайте також діапазони квартир, вкажіть конструкційні особливості дверей, тип доступу до будівлі, зручність для осіб з обмеженими можливостями. А також тип і поверховість будівлі, матеріал стін, форму даху. Частину цих даних можна додавати на місці за допомогою StreetComplete.

Простенький Overpass запит допоможе показати на мапі під’їзди та будівлі без позначення поверхів для розуміння потреб у зборі інформації в певному районі. OpenStreetMap is a map of the world, created by people like you and free to use under an open license. Мотивацією для збору потрібної інформації кожним з вас може бути: розуміння власних потреб у цих даних, зручність користування повноцінними та актуальними даними в подальшому, власні проєкти, якісна 3D-візуалізація даних, отримання нових навичок, бажання допомогти бізнесу, країні та інше.

Дані про номери під’їздів та діапазони квартир показуються в додатках OsmAnd та Organic Maps.

То ж гарних прогулянок та якісних даних!

І нехай витрачені на читання цього тексту декілька хвилин вашого дорогоцінного часу не будуть марними, а відкриють для вас нові цікаві можливості!

UPD: За травень додано по всій Україні 4139 під’їздів.

Місто Кількість
Київ 3923
Львів 152
Ужгород 27
Новоград-Волинський 11
Суми 11
Сєвєродонецьк 7
Донецьк 6
Тернопіль 1
Чернігів 1
Location: 50.443, 30.521

Discussion

Log in to leave a comment