OpenStreetMap logo OpenStreetMap

Кожен крок повинен бути корисним.

Як зробити незабутніми і одночасно корисними поїздки автівкою?!

За кермом часто трапляються ситуації, які хочеться залишити в пам’яті. А ще трапляються місця, до яких згодом хотілося б повернутися і більш детально вивчити.

Тобто маємо потребу в інформації про місце і про об’єкт. Інформацію про місце можна отримати, якщо записати координати. Інформацію про об’єкт можна отримати за допомогою фотографування або відеозйомки

У кожному з цих випадків допоможуть Street Level Photos проєкти. Надаю перевагу Mapillary, це якщо обирати також серед KartaView та Trek View. Фактично, в пасивному режимі отримуємо і фото і трек, за рахунок геоміток у фото в постійному режимі зйомки.

Під час військового стану в Україні заборонено використання відеореєстраторів та зйомка доріг загального користування, тому зйомку для цілей Mapillary краще і безпечніше вести навіть в іншій країні.

А якщо ще й зйомка доріг проводиться вперше на певній ділянці — це взагалі чудово. Таке собі полювання за унікальними даними. Тож невеличка поїздка вдень Словаччиною до Польщі і сонячна погода, коротший маршрут довжиною 160 км гірськими дорогами. Тому навіть більш цікавий.

Декілька недоліків — рух майже проти сонця та зйомка з салону авто.

Камера закріплена біля дзеркала заднього виду. Частота зйомки 2 кадри на секунду в режимі Time lapse photo. Торпедо накрите темною матовою тканиною.

Колеса крутяться — фоточки мутяться)))

Вперше була відзнята ділянка майже 40 км Nižná Jablonka — Hawaj,

а також Борузал — Крайня Поляна

та Дукля - Івла

А найцікавіша ділянка — новий обхід Ясло.

Цієї дороги ще навіть на супутникових знімках немає.

Зйомка проведена, фотографії вивантажені на ПК. А далі — відкриваємо всі відзняті фото у JOSM, переглядаємо, щоб не було зайвих фото на світлофорах, додаємо геомітки фотографіям, які записалися без них, корегуємо (де потрібно) лінію треку і завантажуємо на Mapillary. Це дає змогу не зберігати мільйони фотографій на ПК і дати можливість оточуючим переглядати і користуватися фотографіями та даними з фотографій. Наприклад, для редагування ОСМ, уточнення дорожніх обмежень відповідно знакам та багато іншого.

А ще з відзнятих у режимі Time Lapse фотографій можна зробити відеофільм.

Фотозоймка відбувалась з частотою два кадри на секунду, тому можемо отримати відео з 12-и кратним прискоренням.

За допомогою пакетного редагування перейменовуємо фотографії з поїздки, привівши їх до формату image-#####.jpg за допомогою FastStone Image Viewer та обрізаємо зайве (капот на фото не зовсім доречний). Далі завдяки ffmpeg командою ffmpeg -f image2 -i image-%05d.jpg -r 25 -s 1920x1080 video.mp4 створюємо кліп з існуючих кадрів. Трохи озвучки — і кліп на Youtube.

Як результат — двохгодинна поїздка за 10 хвилин. І розваги і користь.

UPD: Цей допис потрапив до щотижневика WeeklyOSM 618, що є чудовим стимулом та мотивацією частіше створювати нотатки в Щоденнику ОСМ!

Discussion

Log in to leave a comment