OpenStreetMap logo OpenStreetMap

Az utóbbi időben észrevettem, hogy egyes helyen az épületek a műholdképek eredeti helyzetétől eltova kerültek felrajzolásra. Fel kellene mérni, hogy melyik eltolás vázolja fel pontosan a valóságot, vagy hogy a valóságban van-e egyáltalán eltolás a műholdképek eredeti helyzetéhez képest. (Lásd: Siklósi vár, várfal.) Azért lenne nagy szükség erre, hogy Siklós ne egy nagy összevisszaság legyen a térképen.

Várom a javaslatokat, hogyan lehetne ezeket teljesíteni. Én a GPX nyomvonalakra gondoltam egyrészt, vagy egy LIDAR-os drónra, amivel fel tudnánk digitalizálni a terepet. LIDAR-os drónom viszont sajnos nincs.

  1. GPX fájl az eltolódás vizsgálatára: https://www.openstreetmap.org/user/Guzsv%C3%A1ny%20M%C3%A1t%C3%A9/traces/4849552
Location: Aranyospuszta, Siklós, Siklósi járás, Baranya vármegye, Dél-Dunántúl, Dunántúl, 7800, Magyarország

Discussion

Comment from bkil on 1 September 2022 at 00:36

Az ország legtöbb pontján a Fömi 2010 megfelelő eltolást ad laposabb részeken. Érdemes ehhez beigazítani mindent. És igen, JOSM alatt elérhetők az OSM GPX nyomvonalak illetve a strava futónyomvonalak is.

Comment from utvonalfelmeresek on 1 September 2022 at 05:28

Egy pár jellemző pont bemérése RTK-s GPS-szel jó lenne. A műholdképek eléggé szórnak, ha nincs pontosabb mérés,akkor valóban a Fömi ortofotói tekinthetőek kiindulásnak, de a vár úgy látom ahhoz képest is alaposan el van tolódva.

Log in to leave a comment